About Me

My photo
assalamualaikum warahmatullah.ahlan wasahlan ke aqua space di mne pemilik blog ni bernme hilwa mohd ayub.slmt mengenali diri ini

Monday, July 10, 2017

Kalau aku berhenti, adakah kau akan setia di sisi?

Shida sudah merencana dalam otaknya, mahu mencipta pelbagai alasan kepada Atoknya. Mana taknya, Shida secara jujurnya tidak boleh fokus dalam exam tadi. Aduh, masaklah kena marah dengan Atok kejap lagi.!
"Shida, kau nak ikut tak kitaorang balik?" ajak Tika sambil memandang tepat ke arah Shida.
"Takpelah, kejap lagi Atok aku yang datang jemput aku" jawab Shida acuh tak acuh. Dia mahu menutup ketap bibirnya yang stres daripada dapat dilihat oleh Tika dan Fiona. 
"Ok, kalau macam tu kitaorang balik dulu eh." Tika berkata lagi dan tanpa menunggu jawapan daripada Shida, Fiona menambah
"Shida, jangan stress-stress sangat. Esok ada exam lagi. Keep fokus Shida. Bye." Sekilas, wajah Shida turut berubah. Heh, nampaknya diorang dah tahu apa yang bermain dikepala Shida dari tadi. Huh! Shida mengeluh panjang. Tiba-tiba kedengaran ada suara yang memanggil Shida,
"Shida." Shida menoleh. Emey rupanya. Lalu mulutnya cuba mengembalikan kemesraan yang entah ke mana ghaibnya. 
"Emey. Kenapa kau tak balik lagi?" 
"Aku tengah tunggu abang aku datang ambil aku. Shida, nak tanya kau sikit boleh?" kali ini kata-kata Emey membuatkan Shida sedikit pelik. 
"Tanyalah, apa dia?" 
"Ok tadi kau jawab exam?" Lah, ingatkan soalan apalah tadi yang Emey nak tanya sangat tu.
"Ok je. Just, aku tak boleh nak fokus sangat tadi. Tak macam exam semalam. Boleh dikatakan, just 50% je aku keluarkan tadi. Yang lagi 50% hilang macam tu je" 
"Hurm, sama macam Sobirlah" Shida terdiam mendengar kenyataan Emey. Sobir pun tak boleh fokus jugak?
"Shida, aku rasalah kan. Better korang buang sekejap perasaan korang tu and fokus kat exam. Macam aku dengan Zatul buat. Memanglah korang tak kapel tapi bila otak korang tu dah fikir pasal antara satu sama lain, maksudnya jiwa korang kat exam tak kan fokus 100%. Aku bukan apa, aku dengan Zatul dah kena dah time trial ari tu. Result kitaorang down teruk. Aku tak nak lah jadi kat korang pulak. Sayang tahu tak, kau dengan Sobir sama-sama top student. Harapan sekolah. So, kalau disebabkan ni lah result korang tak memuaskan, aku yakin nanti mesti kau menyesal gila." nasihat Emey itu membuatkan Shida tersedar. Betul juga. Tak kan lah dia nak hancurkan harapan Atok dan Ibu pulak. Sobir pun mesti ada tanggungjawab dia untuk banggakan ibubapa.
"Terima kasih Emey. Untuk esok, aku akan fokus balik kat exam. Pasal perasaan aku kat Sobir, nanti lepas exam boleh sambung lagi. Kan?" 
"Pasal kau dengan Sobir tu, aku janji. Lepas exam, aku Tika dengan Fiona akan tolong kau. So, sebelum masa tu sampai, korang kena berjuang dulu kat dalam dewan tu. Lagipun, sweet apa kalau kau dengan Sobir nanti sama-sama naik atas pentas sebagai top student. Kau wakil perempuan, dia wakil lelaki. Uish, so sawit duh! Aku dah boleh bayangkan dah!" cubaan Emey untuk menenangkan Shida kembali berjaya. Buktinya, Shida sudah tersenyum ceria.
"Ada pulak ke situ nya kau berfikir. tapi InshaAllah. Kalau ada rezeki, dapatlah aku naik pentas. Oklah, Emey. Aku dah nampak kereta Atok aku. Aku pergi dulu. Assalamualaikum. Thanks for the advice." Shida melambaikan tangannya sambil membuka pintu kereta. Pada yang sama, dia memasang niat. Untuk exam kali ni, dia akan cuba buat yang terbaik. Demi Allah, demi Atok, demi Ibu dan demi.... Sobir.

#SEHINGGA BERTEMU DI LAIN EPISOD YE.

No comments :